Veelgestelde vragen over Speeksel Coronatest / Zelftest

Wat zijn corona-zelftesten?

Corona zelftesten zijn Antigeen Sneltesten. Deze worden momenteel naast de PCR testen ook gebruikt in teststraten om een persoon op corona te testen. Deze sneltest meet of uw speeksel antigenen bevat die in het lichaam aanwezig zijn wanneer u besmettelijk bent met COVID-19. Deze zelftesten kunnen vooral een uitkomst bieden voor werk en school situaties waar de anderhalve meter regel lastig is om te handhaven.

Waarom komen er nu zelftesten?

De zelftesten zijn er om zo te helpen bij het vroegtijdig opsporen van corona besmettingen bij mensen zonder klachten. Als een test positief is kunnen zij hierdoor eerder in thuis isolatie gaan om zo de kans op verspreiding te verkleinen.

Waar kun je deze zelftesten voor gebruiken?

Deze zelftesten werken als een middel om veiligere werk- en school situaties te creëren. Door middel van deze testen kan er vaker en sneller worden gecontroleerd of iemand is besmet met het coronavirus. Deze testen zijn dus vooral geschikt voor gebruik als er nog geen klachten zijn, omdat je ook zonder symptomen een drager kan zijn van het coronavirus.

Wanneer moet je alsnog naar een teststraat?

Als er door middel van de zelftest een positief wordt getest op het corona virus moet u in isolatie en uzelf alsnog laten testen bij een GGD teststraat om deze uitslag te bevestigen. Het kan namelijk voorkomen dat de zelftest een vals alarm is, als de hertest bij de GGD negatief is dan mag u uit isolatie. Als er geen infectie kon worden aangetoond maar u toch na een paar dagen corona actige klachten krijgt is het ook verstandig om u alsnog bij een GGD teststraat te laten testen. 

Wat is het verschil tussen een GGD test en de Joinstar – Speeksel Coronatest / Sneltest?

Test Methode PCR (De test bij de GGD) Joinstar – Speeksel Coronatest / Sneltest
Milieu eisen Hoge eisen aan de Laboratoria. Lage milieueisen, niet noodzakelijk uitgevoerd in het laboratorium. Kan gewoon thuis uitgevoerd worden
Vereisten Professioneel testpersoneel heeft apparatuur nodig De bediening is eenvoudig en er is geen instrument nodig
Monster type Uitstrijkje neus en/of keelholte, hoge monstervereisten,
kan pijnlijk zijn
Mond/keel speeksel
Prestatie Gouden standaard voor diagnose; Hulpdiagnose
Detectie tijd 2-3 uur 10-15 minuten
Kosten Hoog Laag
Toepasbaarheid Van toepassing op alle periodes Vroegtijdige opsporing van besmettelijkheid voor/tijdens symptonen

 

Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het COVID-19 virus (coronavirus) is het raadzaam om de sites van het RIVM en de WHO goed in de gaten te houden.

Actuele informatie over het coronavirus: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Laatste updates van de WHO: who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019